De gemenete Den Haag wil dertig unieke winkelpanden koesteren voor toekomstige generaties. De winekls worden daarom aangewezen als monument.
Vanaf 2010 liet de gemeente onderzoek doen naar de winkelarchitectuur in Den Haag. Daaruit bleek dat er veel bijzondere panden zijn met cultuurhistorische waarden die de gemeente wil beschermen voor toekomstige generaties.
De meeste van de 30 winkelpanden staan in de binnenstad en in het Zeeheldenkwartier. De bouwjaren lopen uiteen van 1823 tot 1960 en de bouwstijlen daardoor ook. Door de panden aan te wijzen als monument, blijven ze met hun unieke kenmerken behouden voor toekomstige generaties.
Zo is de enige overgebleven melksalon van De Landbouw nog te vinden die oorspronkelijk door heel Den Haag en Scheveningen verspreid zaten. Een voormalige slagerij is bewaard gebleven met interieur uit 1897. Ook zijn in de stad de gevels van een voormalig warenhuis nog in tact voor Perzische tapijten uit 1912 en van een voormalige vishandel.
Veel eigenaren van panden denken onterecht dat door het krijgen van een monumentenstatus zij niets meer aan hun gebouw mogen veranderen. Een bijzonder pand komt op een gemeentelijke monumentenlijst te staan als het gebouw geen nationale betekenis heeft, maar wel van plaatselijk of regionaal belang is.
Als er een plan is voor het verbouwen van een monument, volgt een beoordeling. Gekeken wordt er naar de aard van de ingreep, waarom die nodig is en hoe die zich verhoudt tot de monumentale waarde. De gemeente kan de eigenaren helpen bij het aanvragen van vergunningen en advies geven over een plan van aanpak.